Erhvervssamarbejde

Som et led i en aftale mellem Vækstfonden i Danmark og Greenland Venture samt den grønlandske pensionskasse SISA (Grønland) tilføres der nu 320 mio. kr. til investeringer i konkurrencedygtige projekter og virksomheder, der kan udvikle Grønlands erhvervsliv.

Risikovillig kapital

“Der er rigtig god fornuft i at samle mulighederne for investering på denne måde. Alle større investeringer og lån bliver vurderet og indgået af Greenland Holding og Vækstfonden i fællesskab, således at vi hver står for 50 procent af et givet tilsagn. Sådan kombinerer vi Vækstfondens viden og styrke inden for investering på internationalt niveau med Greenland Ventures dybe indsigt og viden om grønlandske markedsforhold og virksomheder”

Christian MotzfeldtCEO for Vækstfonden

Det nye samarbejde betyder, at SISA kommer til bordet med 100 mio. kr. Dermed råder investeringssamarbejdet over 300 mio. kr., hvor Vækstfonden og Greenland Venture ligeledes hver kom med 100 mio. kr., da samarbejdet blev stiftet i marts 2019. Derudover er der øremærket 20 mio. kr. til modning af projekter. SISA indtræder på lige fod med de to andre parter i de allerede foretagende investeringer.

Virksomheder vil opleve én indgang

Den adm. direktør for Greenland Venture Karsten Høy, fortæller, at de virksomheder, der er interesseret i finansiering af vækst, kun behøver henvende sig ét sted.

“Greenland Venture bliver indgangen til de fælles investeringer og udlån. Vi vil fokusere på mellemstore og større projekter, der er så gennemarbejdede og solide, at de har stor sandsynlighed for at lykkes og skabe tilfredsstillende resultater”

Karsten HøyAdm. Direktør for Greenland Venture

Investering og lån
til modning af projekter

300 mio. kr. er afsat til direkte investering og finansiering af vækstplaner, de to partnere finder investeringsværdige. Parterne ser stort potentiale i særligt turismesektoren, hvor bl.a. anlægsinvesteringer kan løftes i den øgede kapacitet. Finansieringen er dog ikke begrænset til bestemte brancher. Der kan også være muligheder i bygge og anlæg, råstoffer, fiskeri og de servicebrancher, der følger med.

Karsten Høy forklarer:

“De sidste 20 mio. kr. skal bruges til modning af projekter som har potentiale, men kræver nærmere sparring med de involverede for at komme op på et niveau, hvor investering er fornuftig.”

Den øgede kapital henvender sig til virksomheder med stort forretningspotentiale både som lån og direkte investeringer. Det er det samarbejde, SISA nu indtræder i:

“I SISA har vi længe haft et ønske om at være lokalt til stede og bidrage til grønlandske vækstvirksomheder. Det kan vi nu via et investeringsarbejde, hvor vi som lokal medejer investerer midler til gavn for det grønlandske samfund og erhvervslivet. Vi er glade og stolte over at tage dette skridt til at bane vejen til mere kapital for grønlandske virksomheder”

Søren SchockAdm. direktør i SISA

“Der er brug for investeringer i Grønland, så vi kan få erhvervslivet til at blomstre og skabe bæredygtige, lokalt forankrede virksomheder. Derfor er vi glade for, at SISA nu indtræder i samarbejdet, så vi får yderligere kapital og lokalt medejerskab til de grønlandske virksomheder.”

Jess SvaneNaalakkersuisoq for Erhverv

“Jeg er glad for, at erhvervssamarbejdet mellem Danmark og Grønland nu får nye stærke kræfter i form af pensionskassen SISA. Det er vigtigt for mig, at vi får skabt et stærkt samarbejde – både mellem offentlige og private investorer, så vi kan udvikle de mange spændende grønlandske iværksættere og vækstvirksomheder.”

Simon KollerupErhvervsminister

Investorer ser frem til samarbejdet

Hos Vækstfonden og Greenland Venture er man glade for at få en pensionskasse med i investeringssamarbejdet, som dermed åbner op for muligheden for at pensionskasser kan investere direkte ned i den grønlandske erhvervsliv. Det er Vækstfonden, der skal forvalte SISAs 100 mio. kr.

“Det er en rigtig glædelig nyhed, at vi nu har fået SISA med i investeringssamarbejdet, så vi kan få endnu flere investeringer i Grønland. Det bringer os et skridt længere mod at opbygge et stærkt økosystem og tiltrække private investorer til grønlandske vækstvirksomheder. Vi ser frem til samarbejdet, hvor vi skal have pengene ud at arbejde i nye spændende projekter i Grønland”

siger Rolf Kjærgaard, der er adm. direktør i Vækstfonden

“Med SISA ombord kan grønlandske virksomheder se frem til mere risikovillig kapital, nu med endnu større grønlandsk tilstedeværelse og grønlandsk medejerskab. Der er rigtig gode forretningsmuligheder at hente fra Qaanaaq i nord til Qaqortoq i syd, så vi ser frem til at tale med endnu flere grønlandske virksomheder.”

afslutter adm. direktør i Greenland Venture, Karsten Høy

Kontakt Greenland Venture