Skip to main content
Uncategorized @da

Nyt samarbejde: Pensionskassen SISA indtræder i samarbejde med Vækstfonden og Greenland Venture

By marts 16, 2020oktober 13th, 2021No Comments
Pressemeddelelse

Nyt samarbejde: Pensionskassen SISA indtræder i samarbejde med Vækstfonden og Greenland Venture

Den grønlandske pensionskasse SISA indtræder i et investeringssamarbejde, der skal sikre endnu mere kapital til grønlandske vækstvirksomheder. Siden marts 2019 har Vækstfonden og Greenland Venture sammen investeret i grønlandske virksomheder, og nu kommer Grønlands pensionskasse SISA med ombord. I alt 320 mio. kr. skal finde vej til grønlandske virksomheder. Den øgede kapital henvender sig til virksomheder med stort forretningspotentiale både som lån og direkte investeringer.

Den grønlandske pensionskasse SISA, Vækstfonden og Greenland Venture er gået sammen om at sikre endnu mere kapital til grønlandske virksomheder. I marts 2019 indgik Danmark og Grønland et erhvervssamarbejde, der arbejder for et styrket erhvervsliv i Grønland, og hvor Vækstfonden og Greenland Venture forvalter kapitalen. Det er det samarbejde, SISA nu indtræder i:

I SISA har vi længe haft et ønske om at være lokalt til stede og bidrage til grønlandske vækstvirksomheder. Det kan vi nu via et investeringsarbejde, hvor vi som lokal medejer investerer midler til gavn for det grønlandske samfund og erhvervslivet. Vi er glade og stolte over at tage dette skridt til at bane vejen til mere kapital for grønlandske virksomheder,” fortæller Søren Schock, adm. direktør i SISA 

Det nye samarbejde betyder, at SISA kommer til bordet med 100 mio. kr. Dermed råder investeringssamarbejdet over 300 mio. kr., hvor Vækstfonden og Greenland Venture ligeledes hver kom med 100 mio. kr., da samarbejdet blev stiftet i marts 2019. Derudover er der øremærket 20 mio. kr. til modning af projekter. SISA indtræder på lige fod med de to andre parter i de allerede foretagende investeringer.

Naalakkersuisoq for Erhverv Jess Svane: 

”Der er brug for investeringer i Grønland, så vi kan få erhvervslivet til at blomstre og skabe bæredygtige, lokalt forankrede virksomheder. Derfor er vi glade for, at SISA nu indtræder i samarbejdet, så vi får yderligere kapital og lokalt medejerskab til de grønlandske virksomheder.”

Erhvervsminister Simon Kollerup: 

”Jeg er glad for, at erhvervssamarbejdet mellem Danmark og Grønland nu får nye stærke kræfter i form af pensionskassen SISA. Det er vigtigt for mig, at vi får skabt et stærkt samarbejde – både mellem offentlige og private investorer, så vi kan udvikle de mange spændende grønlandske iværksættere og vækstvirksomheder. ”

Investorer ser frem til samarbejdet 

Hos Vækstfonden og Greenland Venture er man glade for at få en pensionskasse med i investeringssamarbejdet, som dermed åbner op for muligheden for at pensionskasser kan investere direkte ned i det grønlandske erhvervsliv. Det er Vækstfonden, der skal forvalte SISAs 100 mio. kr.  
 
”Det er en rigtig glædelig nyhed, at vi nu har fået SISA med i investeringssamarbejdet, så vi kan få endnu flere investeringer i Grønland. Det bringer os et skridt længere mod at opbygge et stærkt økosystem og tiltrække private investorer til grønlandske vækstvirksomheder. Vi ser frem til samarbejdet, hvor vi skal have pengene ud at arbejde i nye spændende projekter i Grønland,” siger Rolf Kjærgaard, der er adm. direktør i Vækstfonden.   
 
Karsten Høy, adm. direktør i Greenland Venture:  
Med SISA ombord kan grønlandske virksomheder se frem til mere risikovillig kapital, nu med endnu større grønlandsk tilstedeværelse og grønlandsk medejerskab. Der er rigtig gode forretningsmuligheder at hente fra Qaanaaq i nord til Qaqortoq i syd, så vi ser frem til at tale med endnu flere grønlandske virksomheder.

Familieejet virksomhed fik kapital til vækst

En af de virksomheder, der allerede har fået glæde af investeringssamarbejdet, er den familieejede logistikvirksomhed, Usisaat. Usisaat, med hjemsted i Nuuk, beskæftiger næsten 100 medarbejdere over hele kysten. Og kapitalen fra SISA, Greenland Venture og Vækstfonden skal være med til at sikre langsigtede investeringer og nye arbejdspladser i den traditionsrige virksomhed. Med en kombination af egenkapitalinvestering og et Vækstlån på samlet 20 mio. kr. får den familieejede transport- og logistikvirksomhed mulighed for at bygge nye, moderne faciliteter på 5.000 kvadratmeter i Nuuk. Derudover har Usisaat aktiviteter i flere byer på tværs af landet.  
 
”Vores plan om at samle virksomheden og forny den med flere aktiviteter kræver en investering på 100 millioner kroner i et fremtidssikret byggeri og faciliteter tæt ved havnen i Nuuk. Det har kun været muligt at få den samlede investering, fordi både vi og vores nye investorer stoler nok på hinanden til at gå sammen i et langsigtet og forpligtende samarbejde,” fortæller Arnannguaq Gerstrøm, der er direktør i Usisaat.  
 
Det er netop virksomheder som Usisaat, at investeringssamarbejdet skal sikre kapital til.

For yderligere information:

Søren Schock

SISA

Adm. direktør

Karsten Høy

Greenland Venture

Adm. direktør

Cecilie Idun Andersen

Vækstfonden

Kommunikationsrådgiver